Какво се счита за биполярно разстройство?

Какво се счита за биполярно разстройство?

Биполярно разстройство кара човек да изживее епизоди на мания или хипомания и депресия. Хората, които подозират, че имат биполярно разстройство, трябва да видят лекар, който ще извърши няколко теста и може да ги насочи към психиатър или психолог за по -нататъшна оценка.

Диагностицирането на биполярно разстройство е трудно, тъй като нито един тест не може да се каже дали човек има биполярно разстройство.

Лекарите използват комбинация от физически прегледи и лабораторни тестове, за да гарантират, че физическото състояние не причинява симптомите. След това те могат да използват психиатрично тестване, за да диагностицират състоянието.

Точно както няма единичен тест за биполярно разстройство, няма нито един начин, по който симптомите му се проявяват.

човек трябва да се срещне Определени критерии, преди лекарят да издава диагноза. Тази статия обсъжда тези критерии.

мания и депресия

Хората с биполярно разстройство са склонни да изпитват интензивни емоционални състояния, заедно с други промени, които идват в епизоди.

Има два основни типа епизод: маниакални епизоди и депресивни епизоди.

маниакални епизоди

маниакални епизоди могат да причинят симптоми, които включват:

чувство на еуфорични, високи , или изключително щастлив

 • Имайки повишени нива на активност
 • Имате излишна енергия
 • затруднявайки сън или да спите През цялото време
 • Чувството, сякаш умът се състезава
 • Говорейки много бързо и скачане между теми
 • Опитвам се да поеме много задачи наведнъж
 • Показване на дразнене или агресивност
 • Включване на импулсивно поведение, като харчене на твърде много пари или ангажиране в опасни сексуални практики

депресивни епизоди

Симптомите на депресивен епизод могат да включват:

 • Чувствате се много тъжни или безнадеждни
 • Има силно намалени нива на активност
 • Да имаш много малко енергия през целия ден или да се чувстваш уморен през целия ден
 • Има проблеми със съня, като например да спиш твърде много или да имаш затруднения със съня
 • Чувствайте се притеснен или разтревожен редовно
 • Чувството, сякаш няма да е възможно да намерите радост в неща, които преди са били приятни
 • трудно се концентрира върху нещо
 • Имайки затруднения с запомнянето на нещата
 • Изпитване на проблеми с храненето, като хапване или не ядене
 • Идеализиране на смъртта или самоубийствени мисли

Важното е, че е нормално човек да усеща някои от тези симптоми от време на време. Това не означава непременно, че те имат биполярно разстройство.

Симптомите на биполярно разстройство нарушават живота на човек и могат да бъдат трудни за управление. Симптомите могат да продължат с дни или седмици.

биполярни типове

Има четири основни подтипа на биполярно разстройство и критериите за диагностика са малко по -различни за всеки. Честият симптом при всички видове е необичайна промяна в настроението.

Биполярно разстройство I

За биполярна I диагноза, човек трябва да има маниакален епизод. Маниакалният епизод трябва да продължи най -малко 7 дни или каквато и да е продължителност, ако симптомите са толкова тежки, че е необходима хоспитализация.

Някои хора също изпитват депресивни епизоди, които включват и симптоми на мания.

Биполярно II разстройство

Човек с биполярно разстройство има депресивни епизоди, които предхождат или следват епизод на хипомания.

Хипомания е по -малко тежка форма на мания. Това все още може да накара човека да се чувства много еуфоричен или да има много енергия, но човекът може да не почувства, че има нещо небалансирано или грешно.

Циклотимично разстройство

човек с cyclothymia or cyclothymic disorder may experience many symptoms of hypomania and many symptoms of depression for over 2 years, or 1 year in children.

However, these symptoms are not strong enough or do not otherwise meet the diagnostic criteria for Хипомания или голямо депресивно разстройство.

Неопределено биполярно разстройство

Човек с неуточнено биполярно разстройство може да изпита биполярни симптоми, които не се вписват в модел, както правят останалите три вида.

Тестване

Тестването за биполярно разстройство може да бъде дълъг процес, тъй като изисква лекарите да наблюдават внимателно човек и да отбележат всякакви симптоми, както и колко дълго продължават.

Лекарите често ще помолят човека да поддържа дневник за настроение, в който да пише за общото си настроение и всякакви забележими симптоми всеки Ден.

Често лекарят ще получи разрешение за интервюиране на членовете на семейството, за да научи за настроението и поведенческите симптоми, за които самият човек може да не е наясно.

Те ще комбинират тези данни с Собствените им наблюдения относно симптомите на човека и оценяват пълния им набор от симптоми, използвайки диагностичното и статистическото наръчник за психични разстройства.

Тестване за други разстройства

Лекарите трябва да отделят време с тестването Процес, тъй като другите състояния на психичното здраве могат да причинят подобни симптоми. Мониторингът и тестването помага да се гарантира, че лицето получава правилното лечение за състоянието си.

Лекарите често ще извършват физически преглед, когато лицето за първи път ги посети. Това може да не помогне при биполярна диагноза, но може да помогне за изключване на физически проблеми, които могат да причинят подобни симптоми.

Например, проблемите с щитовидната жлеза могат да причинят подобни симптоми на тези на маниакални или депресивни епизоди.

Някои симптоми, които могат да изглеждат подобни на симптомите на биполярно разстройство, могат да се появят и при няколко различни състояния на психичното здраве.

например симптоми като импулсивно поведение и промени в настроението могат да се появят в Условия като:

 • Хиперактивност на дефицит на вниманието (ADHD)
 • Някои тревожни разстройства
 • Разстройства на злоупотребата с вещества
 • Гранична личностна личност Разстройство
 • Разстройства на импулсния контрол

Също така, хората с биполярно разстройство могат да имат по -голяма вероятност да изпитат други състояния, като тревожност, ADHD и злоупотреба с вещества.

Рискови фактори

По време на процеса на тестване, лекарите могат също да попитат или да проверят за други рискови фактори за биполярно разстройство.

Те включват:

 • Мозъчна структура Д: Според Националния институт за психично здраве (NIMH) някои изследвания предполагат, че мозъкът на човек с биполярно разстройство може да се различава от мозъка на човек без него или този на някой с различно състояние на психичното здраве. Не е известно обаче дали тези промени се появяват преди или след симптомите на биполярно развитие.
 • Семейна анамнеза: хората с близък роднина, които имат биполярно разстройство, са по -склонни да развият състоянието. Проучване в спътника за първична помощ за нарушения на ЦНС отбелязва, че 80–90 процента от хората с биполярни описват членовете на семейството, които са имали нарушения в настроението.

гени: Някои гени могат да играят роля в биполярното поле Разстройство.

Диагнозата

Правилното диагностициране на биполярно разстройство е от решаващо значение, за да се получи медицинското лечение и да им alkotox лекарство помогне да живеят балансиран живот.

Всеки, който чувства, че може да може Да има биполярно разстройство трябва преди всичко да говори с лекар или специалист по психично здраве.

Лекар може да извърши физически преглед, за да им помогне да изключат други състояния или недостатъци. След като проверяват за други състояния, лекарите обикновено насочват човека към специалист по психично здраве за оценка.

Специалисти като психиатри или психолози извършват тези оценки, тъй като имат повече опит в диагностицирането и лечението на тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове на тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове от тези видове, тъй условия.

След като специалистът по психично здраве е тествал човека и установи, че те отговарят на критериите за биполярно разстройство, лечението може да започне.

Диагнозата при деца

Както отбелязва NIMH, хората с биполярно разстройство са склонни да развиват състоянието в своите „късни тийнейджъри или ранни години на възрастни“.

Това каза, че биполярното разстройство може да засегне и децата. Може да бъде трудно да се диагностицира, тъй като някои от симптомите могат да изглеждат подобни на тези при други състояния, като ADHD.

симптомите при деца могат да включват:

 • Изпитване на хиперактивност
 • Действайки прекалено глупаво по начин, който не е в характера
 • Показване на агресивност
 • Има емоционални изблици или затруднения с контрола на емоциите
 • Изпитване на интензивни интензивни Промени в настроението
 • Да бъдеш импулсивен
 • Показване на тъга или депресия

Поради приликите между двете състояния, лекарите могат да започнат първо да лекуват ADHD в много в много случаи. Ако симптомите на детето не реагират на лекарства с ADHD, говорете с лекар за други възможни състояния, като биполярно разстройство.

Извличане

биполярно разстройство може да наруши живота на човек. Във всеки случай е важна задълбочена диагноза, за да се гарантира, че човекът получава правилното лечение.

Неправилна диагноза е възможна. Всеки, който не реагира на лечението си, трябва да обсъжда това със своя лекар.

биполярно разстройство е състояние през целия живот. Лечението обаче помага на много хора с биполярно разстройство, дори и тези с по -тежки симптоми. Лечението обикновено се състои от комбинация от лекарства и психотерапия.

Всеки, който смята, че има биполярно разстройство или друго състояние на психично здраве, трябва да говори с лекар за пълна диагноза.

 • Психичното здраве
 • Психология/психиатрия

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents